Riskerna med smslån

Dela

Även om ett smslån i många fall kan vara en riktigt tacksam lösning i många fall, finns det självklart en hel del risker med lånet också med tanke på den höga räntan, den korta löptiden och de låga kraven. Friheten att ta ett lån kan få mycket tråkiga konsekvenser, som till exempel betalningsanmärkningar och skuldsättning, om man inte kan hantera lånet på rätt sätt. Med andra ord är det viktigt att man är medveten om hur riskerna ser ut och i allra möjligaste mån försöker undvika dem.

Därför ska vi i denna artikel titta lite närmare på vilka risker det finns med smslån.

Risk 1 – den höga räntan

Som du säkert vet har smslån en högre ränta än andra lån. Detta beror på lånets korta löptid (det skulle ju trots allt inte vara särskilt lönsamt att låna ut 1 000 kr i en månad till en låg ränta) och att ett smslån är ett lån utan säkerhet. När kraven på låntagarna dessutom är såpass låga ökar utlåningsdisken för långivaren och resultatet blir därför en hög ränta. Ett vanligt missförstånd är dock att den effektiva räntan är baserad på månader vilket får många att tro att räntan på ett smslån kan ligga på flera hundra procent per månad. Så är det ju självklart inte, utan den effektiva räntan är baserat efter år.

Jämför för att hitta den lägsta räntan

I övrigt så finns det absolut långivare som tar en oförskämt hög ränta för sina lån men dessa sållar du enkelt bort om du tar dig tiden att jämföra olika lån ifrån olika långivare. På så sätt minskar du även risken för att bli skuldsatt på grund av ett alldeles för dyrt lån. I det stora hela består marknaden faktiskt av relativt billiga lån (det finns till och med gratis lån för nya kunder) med tanke på att dyra kreditbolag inte får en särskilt stor kundkrets. Vem vill egentligen betala mer än nödvändigt för sitt smslån?

Risk 2 – korta löptider

Den andra risken när det kommer till smslån är den korta återbetalningstiden, vilket faktiskt kan vara en ännu större risk än en hög ränta. Detta eftersom låntagaren har en så pass begränsad tid på sig att betala tillbaka sitt lån. Att betala tillbaka 6 000–7 000 kr inom 1 – 3 månader är inte alltid så enkelt och i många fall blir låntagarna lite för optimistiska när det kommer till deras egen återbetalningsförmåga. De gör glädjekalkyler som sedan spricker i mitten av löptiden och resultatet blir att man inte klarar att betala tillbaka i tid.

Det bästa rådet är att vara realistisk när det kommer till hur mycket man klarar av att betala tillbaka varje månad. Ha hellre goda marginaler och lägg upp lånet under en längre tid än att vara för optimistisk. Vissa smslån kan läggas upp under hela 1 – 2 år och skulle du ha råd kan du alltid lösa lånet i förtid.

Risk 3 – farliga impulsköp

Att smslån är så flexibla, tillgängliga och framförallt snabba är kanske deras allra bästa egenskap, särskilt om man är i akut behov av pengar. Du kan låna både under sena kvällar och helger. Men risken för impulsköp ligger alltid och lurar bakom ett hörn.

Många kan se ett smslån som en snabb lösning på ett ekonomiskt problem, som till exempel när du sitter på en bar under lördagskvällen med dina vänner och inte riktigt vill att kvällen ska ta slut, trots att du inte har råd med fler drinkar. Eller när du slagit dig ner i soffan en kväll och testar lyckan i ditt favoritcasino men det går inte riktigt som du planerat. Ett lån är det sista du ska ta i dessa situationer. Det kan leda till en ekonomisk ångest som heter duga och har du riktigt otur kan det leda raka vägen till skuldträsket.