Smslån trots betalningsanmärkning

Dela

Att åka på en betalningsanmärkning behöver inte alltid betyda att din ekonomi är skakig. Det kan vara så att du varit utomlands en längre tid och inte haft koll på dina räkningar eller helt enkelt varit för lat. Oavsett hur du har dragit på dig anmärkningen kommer den tyvärr försvåra en del för dig under tre års tid när det kommer till vissa ekonomiska moment, som till exempel att teckna ett abonnemang eller skaffa ett hyreskontrakt.

När det gäller smslån däremot, behöver en betalningsanmärkning inte vara ett särskilt stort problem. Smslån har som känt mycket lägre krav än andra lån, vilket ibland kan vara mycket tacksamt. Vad har det egentligen för betydelse om din ekonomi var trasslig för två år sedan om den är stabil i dagsläget? Så resonerar många långivare, vilket vi på Bästasmslån.com tycker är vettigt.

Tittar på din betalningsförmåga istället

Istället för att bara ta hänsyn till dina betalningsanmärkningar tittar långivaren som accepterar betalningsanmärkningar istället på din övriga ekonomiska situation och hur god din kreditvärdighet är i övrigt. Detta gör man genom en kreditupplysning och följande faktorer påverkar din betalningsförmåga:

  • Dina inkomster och utgifter. En fast anställning är dock sällan ett krav hos smslångivare och kravet på årsinkomst är oftast mycket låg då det rör sig om så pass små lånebelopp.
  • Eventuellt skuldsaldo hos kronofogden. Har du kvarvarande skulder hos kronofogden kommer du tyvärr inte kunna låna, vilket känns vettigt.
  • Dina övriga lån och krediter. Har du flera aktiva lån att betala av kan detta påverka din betalningsförmåga negativt.
  • Din lånhistorik. Har du lånat hos samma långivare tidigare kan man se hur du skött dina tidigare återbetalningar.
  • Hur många personer som finns i ditt hushåll. Har du små barn som måste försörjas eller en sambo som inte jobbar minskar din kreditvärdighet.

Ser dessa punkter bra ut är chansen för att du ska bli beviljad ett smslån trots en betalningsanmärkning stor. Hos vissa långivare kan du faktiskt låna upp emot 15 000 kr trots att du har en anmärkning.

Krav vid betalningsanmärkningar

Självklart finns det även krav när det kommer till hur dina betalningsanmärkningar får se ut också. Dessa krav kan dock variera lite mellan olika långivare men generellt sett brukar de se ut på följande vis:

  • Du får inte ha för många anmärkningar. Vissa långivare accepterar inte att du har mer än en betalningsanmärkning medan andra kan acceptera att du har upp till 9 stycken.
  • Dina anmärkningar får inte vara allt för nya. Vanligtvis får låntagaren inte dragit på sig en ny anmärkning under de senaste sex månaderna.

Om du blir nekad ett smslån med betalningsanmärkning

Ibland händer det att man blir nekad ett lån, trots att du vänder dig till en långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Kanske tycker långivaren att din övriga ekonomi är god nog. Anser du dock att den är det kan du alltid kontakta långivaren och försöka övertyga dem om att du är en lämplig lånekandidat.

Skulle du till exempel tjäna mer pengar än vad långivaren fått information om i sin kreditupplysning bör du försöka understryka detta så gott det går. Har dina månadsutgifter minskat drastiskt under de senaste månaderna, kanske för att du nyligen blivit sambo, bör du även bevisa detta för att öka dina chanser att få ett lån. Skulle detta ändå inte fungera kan du alltid vända dig till en annan långivare.