Smslån utan UC

Dela

Ett vanligt missförstånd när det gäller smslån är att ett smslån utan UC (Upplysningscentralen) är desamma som att ingen kreditupplysning görs överhuvudtaget. Detta stämmer självklart inte eftersom en kreditupplysning alltid måste göras på låntagaren, annars kan ju trots allt vem som helst ta ett lån och då skulle kronofogden förmodligen få fullt upp.

UC är enbart det ledande företaget när det gäller kreditupplysningar och det företag de svenska storbankerna använder sig av. Många smslångivare väljer att använda sig av andra upplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe, för att låntagaren ska kunna hålla sitt UC-register ”fritt”. Vilka fördelar detta har kan du läsa mer om längre ner i denna artikel.

Smslån utan UC – så fungerar det

Som vi tidigare nämnde så göra alla storbanker, som till exempel Nordea, SEB och Swedbank, sina kreditupplysningar hos UC. När någon använder sig av UC för att göra en kreditupplysning på sin kund sparas och registreras detta i UC:s register. Nästa gång någon gör en kreditupplysning kommer de kunna se kundens tidigare förfrågningar. De kommer inte endast kunna se hur många tidigare upplysningar som har gjorts, utan även vem som har gjort dem.

Skulle du vända dig till en långivare som erbjuder lån utan UC används ett annat kreditupplysningsföretag, vilket innebär att den förfrågan som görs inte kommer registreras hos UC. Detta kan underlätta för dig i framtiden om du är intresserad av att ta ett större lån eftersom storbankerna inte kommer se dina tidigare upplysningar. Detta kan öka dina chanser att få lån.

Fördelar med lån utan UC

Att ta ett lån utan UC kan alltså vara gynnsamt för dig i framtiden. Men varför är det så egentligen? Det ska vi titta närmare på nu.

Har du tidigare bara ansökt om något enstaka lån eller en mindre kredit som syns i ditt UC-register bryr sig bankerna inte särskilt mycket om detta. Men om du upprepade gånger har ansökt om smålån och krediter kan detta svida i banken (eller hyresvärdens) ögon. Detta kan nämligen uppfattas på följande vis:

  • Du lever över dina tillgångar och är ansvarslös när det kommer till din ekonomi. Om du har en god ekonomi, varför ska du då ansöka om så många smålån? Kanske har du svårt att hålla i dina pengar. Detta behöver såklart inte alls stämma, men det är helt enkelt så det kan uppfattas.
  • Du har en sämre ekonomi än vad som syns i kreditupplysningen. Kanske har du stora privata skulder eller kanske tjänar du inte alls lika mycket längre (med tanke på att kreditupplysningen visar den senaste deklarerade inkomsten).
  • Du har ett missbruk av något slag. Kanske är du beroende av spel, alkohol eller något annat som tvingat dig att ständigt ansöka om nya smslån.

Att ansöka om ett lån utan UC kan med andra ord gynna alla som vill påverka sin framtida kreditvärdighet, oavsett om man har en låg eller hög inkomst.

Vad syns i en upplysning hos UC?

Alla svenska medborgare är automatiskt med i UC:s register och där kan man hitta omfattande uppgifter om personen man tar en upplysning på, som bland annat:

  • Senaste upplysningarna som gjorts på dig det senaste året. Man kan se när förfrågningen gjorts och vem som har gjort den.
  • Ekonomiska uppgifter gällande inkomst, utgifter, aktiva lån och krediter samt andra faktorer som påverkar din kreditvärdighet, som till exempel huruvida du äger någon bostad.
  • Huruvida du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden.
  • Vart du är folkbokförd.
  • Hur många medlemmar ditt hushåll har.
  • Om du är sambo, singel, gift, skild eller änka. Även äktenskapsförordet syns i upplysningen.