Undvik skuldsättning

Dela

Att hamna i skuld är något man verkligen bör hålla sig långt borta ifrån. Det kan vara rent utav förödande för din ekonomi. Betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden är ju trots allt inte bara ansträngande för din plånbok utan även för ditt psyke.

Därför ska vi nu lista några värdefulla tips för dig som vill hålla det berömda skuldträsket på längsta möjliga avstånd.

Tips till dig som vill förebygga skuldsättning

 • Först och främst måste du vara helt säker på att du kan betala tillbaka det lån du planerar att ta. Detta gör du genom att planera en rimlig budget, som inkluderar alla dina inkomster och utgifter under de kommande månaderna. Se hur mycket du har att röra dig med varje månad och planera ditt lån utifrån det. Se till att undvika glädjekalkyler och ha istället lite marginal varje månad.
 • En av de allra största kostnaderna för många är den för mobilen. Har du i dagsläget ett abonnemang där dina mobilkostnader går upp och ner varje månad bör du se dig omkring efter ett alternativ som erbjuder en fast månadskostnad istället. På så sätt får du bättre översikt över dina mobilräkningar.
 • Gå med i A-kassan om du inte redan gjort det. Blir du av med jobbet och står utan ersättning kan du verkligen få problem med skulder.
 • Skulle din inkomst vara hög och dina månadsutgifter stora kan det vara en bra idé att teckna en inkomstförsäkring som skyddar dig om du plötsligt skulle förlora din inkomst.
 • Har du många lån och krediter utspridda hos olika kreditbolag kan det vara en god idé att samla dem hos en bank som erbjuder en lägre ränta. Detta blir både billigare och framförallt smidigare, då du inte behöver hålla koll på ett flertal krediter.
 • I varje kommun finns en skuld- och budgetrådgivare. Om du märker att din ekonomi börjar köra ihop sig kan ett besök hos rådgivaren hjälpa dig komma på rätt bana igen.
 • Spara till en buffert. Detta är en summa pengar som fungerar som ett slags skyddsnät för din ekonomi om det skulle dyka upp en oförutsedd kostnad.
 • Försök att i allra möjligaste mån bekosta dina inköp med dina egna pengar. Med andra ord bör du hålla dig borta ifrån lån och krediter om situationen inte är absolut akut.
 • Ha för vana att alltid betala dina räkningar direkt du fått din lön. Även om det kan kännas roligare att göra andra saker för pengarna just då, kommer du må mycket bättre när du betalat dina räkningar och eftersom du då med gott samvete kan spendera de pengar du har över.
 • Titta igenom din budget och se om det finns ställen där du faktiskt kan spara lite pengar. Kanske kan du avsluta tjänster som du egentligen inte ens använder eller hitta ett billigare elavtal. Oavsett om det är en liten kostnad som försvinner varje månad, så blir denna kostnad stor i slutändan och du kan spara tusenlappar varje år. Dessa kan du istället lägga på sparande eller investeringar.
 • Sist men inte minst och kanske viktigast av allt – ta aldrig nya lån för att betala gamla skulder!