Kreditvärdighet

Dela

I lånsammanhang talar man ofta om kreditvärdighet. Men vad betyder egentligen detta begrepp? Är man ny i finansvärlden är inte det helt enkelt att veta. Man kan säga att kreditvärdighet, eller betalningsförmåga som man också kallar det, är ett slags betyg på hur god kund du är, sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på just kreditvärdighet, vad det är, vad som påverkar den och hur du faktiskt kan förbättra den.

Kreditvärdighet – så fungerar det

Om du är intresserad av att ta ett lån, oavsett vilken typ av lån det rör sig om, så tar långivaren alltid en kreditupplysning på dig som kund. Upplysningar tas även när du till exempel vill teckna ett mobilabonnemang eller när hyresvärden vill se efter om du är en lämplig hyresgäst, rent ekonomiskt. Syftet med denna upplysning är alltså att avgöra din kreditvärdighet, det vill säga om din ekonomi är god och huruvida du kommer kunna sköta återbetalningen.

Detta gör man med hjälp av ett slags ratingsystem där du som kund rankas på en skala som till exempel kan ligga mellan 1 – 100 eller 1–3, lite beroende på vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder sig av.

Så rankas kreditvärdigheten

Det finns en hel del faktorer som påverkar vilken kreditrating du får. Nedan ska vi ge dig några exempel.

  • Är din inkomst stabil och din tidigare ekonomiska historik ser bra ut blir din kreditrating hög. Har du dessutom en hög inkomst blir kreditvärdigheten bättre och skulle du inte ha några större skulder eller tidigare lån ses detta som väldigt positivt i långivarens ögon.
  • Skulle du ha åkt på en eller flera betalningsanmärkningar sänks tyvärr din kreditrating, något som kanske inte är särskilt konstigt egentligen då man trots allt får en anmärkning av en anledning. Detta innebär att det blir svårare för dig att bland annat bli beviljad ett lån, teckna abonnemang eller ingå ett hyresavtal.
  • Skulle upplysningen visa att du hamnat i obestånd, vilket innebär att du har aktiva skulder hos kronofogden, är det nästa omöjligt att ta lån och ingå andra avtal. Detta sänker med andra ord din kreditrating rejält.

Nuvarande betalningsförmåga

Oavsett om du haft en sämre ekonomi tidigare spelar såklart din nuvarande ekonomiska situation också stor roll när du till exempel vill ansöka om ett lån. Många smslångivare väljer att inte bry sig om din historik särskilt mycket och istället titta på hur din betalningsförmåga ser ut i dagsläget. Med andra ord kan långivaren acceptera du ha en eller två betalningsanmärkningar, så länge du har en ordnad ekonomi i övrigt.

Detta gäller alltså främst smslångivare, så är du intresserad av ett smslån är det inte alls omöjligt att du blir beviljad ett lån trots att din kreditrating är ganska låg. Så länge du kan uppvisa att du har en stabil ekonomi i dagsläget och eventuellt understryka detta med relevanta intyg är dina chanser till ett snabblån mycket goda.

4 snabba tips för att öka din kreditrating

  • Samla dina gamla lån och dyra krediter med ett stort lån med en lägre ränta.
  • Var noggrann med dina räkningar! Betala dem i tid så slipper du riskera att dra på dig en anmärkning.
  • Eliminera kreditkort som du ändå inte använder.
  • För att minska antalet upplysningar bör du använda dig av en låneförmedlare som hittar marknadens bästa smslån för just dig. Då tas nämligen bara en upplysning.